Quantcast
Channel: Mellem himmel og jord
Viewing all 311 articles
Browse latest View live

Brordag nr. 3 :-) ...en tur med Sporvognen...

$
0
0
I dag var min bror og jeg sammen på tur til Sporvognsmuseet i Skjoldenæsholm på Midtsjælland. Vores hustruer/koner/ægtefæller er også sammen; de er nemlig på fjeldvandretur sammen på Kungsleden i Nordsverige :-)

Vi ankom til Skjoldenæsholm ved 10,50-tiden. Fra P-Pladsen kører man nemlig med sporvogn hen til selve sporvognsmuseet. (Husk at klikke på billederne for at se dem i større størrelse; gælder især billede/tegning nr. 2)
Det er et imponerende område, de har fået banket op dernede. Man har nogen enkelte gamle remiser, men er ved at skulle opføre nogle flere, da man dels er ved at hente materiel (sporvogne og busser og meget mere) til museet i stedet for at have det opmagasineret rundt omkring i landet.
Ankommet til museet kunne vi straks se en masse sporvogne holde ude:
Noget af det første jeg bemærkede var den gamle Valby Remise, som ses herunder. Da den i sin tid var færdig som remise og skulle rives ned, blev den købt af en lokal Herlev-matador Vilhelm Bang, som fik den revet nænsomt ned og flyttet ud og genopført i Herlev på Marielundvej og anvendt som Bangs Tømmergaard. I 1994 blev den købt af Sporvognsmuseet og flyttet til Skjoldenæsholm og genopført og indviet i 1995. Jeg kan huske den fra Herlev-tiden, hvor det var man handlede ting og sager, som man i dag gør i Silvan, XL-byg og hvad det nu hedder alt sammen. Jeg kan huske dengang, at jeg - når jeg var der - beundrede bygningen og undrede mig over byggestilen uden at vide at det havde været en sporvognsremise.
Som sagt, det var ren nostalgi at gå rundt dernede og se alle de gamle sporvogne, være oppe i dem o.s.v. Min storebror, som jo er en stor tog-nørd og udover at skrive bøger om lokomotiver m.m. også er kraftigt involveret i DSB's Jernbanemuseum i Odense, er også rigtig meget vidende om sporvogne....han har også rodet med det i sine yngre dage....og han kunne fortælle mig om mangt og meget fra gamle dage. Det skal lige her indskydes, at vores morfar Christian Ludvig Hansen, som var uddannet i Ingeniørtropperne før og under 1. verdenskrig efter soldaterkarrieren blev ansat som teknisk fuldmægtig i Københavns Sporveje i midten af 1920'erne inde på Skinne-pladsen på Borups Alle, hvorfra han blev pensioneret fra i Maj 1961. Jeg kan svagt huske at vi har besøgt ham inden på Skinnepladsen og min bror kan selvfølgelig huske mere ligesom han formentlig har snakket mere med morfar om sporvogne. Så ja - der er lidt sporvogn i blodet om jeg så må sige.

Herunder følger så bare lidt forskellige billeder dernedefra:


...som f.eks. denne version af en tysk "Düsseldorf" sporvogn som kom til landet på prøve, men som ikke blev indkøbt. Man fortsatte med den version man havde.

....og herunder sporvognen med kælenavnet "Dukke Lise" som udelukkende kørte som linie 2 i perioden 1949-1967. Der blev kun bygget 8 stk. Denne kan jeg huske, fordi det ofte var med "Dukke Lise" vi kørte med, når vi skulle besøge vor morfar.


Herunder skal man bemærke alle luftledningerne og kablerne der holdt luftledningerne. 

Jeg kan huske som barn, når man stod på Trianglen på Østerbro eller et andet sted, hvor mange sporvognslinier mødtes/krydsede hinanden, det virvar af luftledninger og kabler der holdt dem, svævende deroppe i luften. 



Herunder de linie-strækningsskilte, der sad på de rigtig gamle sporvogne:

Sporvognsmuseet har sandelig også en hel del busser. Der er nogen få, der er køreklar men der er sandelig mange, der kræver en kærlig hånd - det gælder i øvrigt også for mange sporvogne. Der er en kæmpestor remisebygning, der er fyldt med disse gamle klenodier.....eller vrag om man vil...som jeg tænkte. Det virker uoverskueligt med de mange sporvogne og busser der står der, som det åbenbart er meningen at sætte i stand. Som en af de ansatte sagde, så er problemet, at det er "lutter gamle mænd" der er der og når de dør, så forsvinder en masse viden og erfaring.

I den remise med "vrag" til renovation opdagede min bror en gammel bus (dog ikke helt så gammel som jeg husker dem) fra de hedengangne "Herlev-Ruterne". Det var røde busser med sort tag. Den ses herunder og som sagt, så er det ikke en af de ældste som jeg kørte med i sin tid. Men herligt at gense farvekombinationen, ruteskiltet....og Jolly Cola reklamen :-) 



...og så har min bror en ufattelig evne til "at falde i snak" med andre mennesker. Som sagt har en stor viden og interesse for mange ting (sjovt nok, har jeg det også), men han har også den her ufattelige evne til at falde i snak "med de rette folk". Herunder ses han - med rygsæk på i blå polo-shirt - i snak med konduktøren og kudsken på en heste-trukken sporvogn. Da vi kørte med de almindelige elektriske sporvogne, stod han og snakkede med sporvognsføreren.

Hvad der også er sjovt ved sporvognsmuseet er, at der er mange gamle ting fra by-billedet. Mange ting som jeg kan huske fra barn- og ungdom i "Kongens Kjøbenhavn". Herunder en af de gamle rigtige telefonbokse med en reklamesøjle bag ved.

Herunder en gade-vandpost. 

Herunder et af de gamle sporvognslinieskilte:

Herunder en gammel Politi-alarm stander:

Kan I huske dem her ? Sådanne "Helle"-standere stod der mange steder ved vej/gade-kryds og fodgængerovergange: 

Herunder en gammel Brandalarm, hvor man skulle smadre glasset og trykke på knappen. 

Herunder en Taxa-telefonskab. De stod ved alle autoriserede Taxi-vente-holdepladser.

Herunder en gammel vandpost, hvor man kunne slukke tørsten:

Herunder en anden slags kombineret sporvognsstoppesteds- og reklameskiltestander:

Og endelig en Sikringsstander til sporvognenes elektriske systemer/ledninger. De stod lidt anonymt mange steder, men ganske flotte i sin udsmykning:

Efter vi havde set os mere eller mindre mætte i sporvogne, så kørte vi der fra og op mod Hornsherreds, hvor vi fortsatte Skibby m.m. og kørte over den gamle bro oppe ved og til Frederikssund. Her, ved brofæstet, indtog vi frokosten (ristede Frankfurtere med brød og Cocio'er) med udsigt over Roskilde Fjord, inden vi kørte hjem ad den gamle Frederikssundsvej.

Endnu en dejlig tur med bror i det dejlige ganske danske sjællandske landskab.

Gammelgaardsbesøg x 2...og så "nyt" Købmagerhus

$
0
0
Lige her i slutningen af August har jeg 2 gange været på vores lokale kunst- og kulturcenter Gammelgaard.
Første gang - i midten af August - så jeg den årlige udstilling "Borgerne udstiller". Det er efterhånden en halvgammel tradition, at der hvert år er en udstilling hvor alle kommunens borgere kan indlevere max. 3 værker (maleri, grafik, skulptur, keramik o.s.v.)  og hver gang har udstillingen et tema, som for næste års udstilling udmeldes på den aktuelle udstilling. Selvfølgelig er det bedst at holde sig til tema'et, men det er ikke et "must" og der er sandelig mange, der ikke holder sig til tema'et, som dette år var:
Som det ses af øverste billede, består Gammelgaard af  en gul hovedbygning - fra engang i slutningen af 1700-tallet - og 2 hvide lader, så det virker som en 3-længet bondegård og der udstilles i alle 3 bygninger. Lad det være sagt med det samme; jeg er "ikke imponeret" over dette års udstilling......men ideen med at "os" borgere kan udstille, synes jeg er fin og en god tradition. Herunder et foto fra hovedbygningen, hvor der er 4 udstillingsrum:
I den "gamle" lade, den til højre, er der et rigtig fint trægulv, som består af ende-stykker af træ som ligger som klinker:
Udover de mange malerier m.m. var der også lidt udstillet keramik:

Og så i går aftes, var jeg til et arrangement om keramik-værkstedet Saxbo, som lå og havde sin storhedstid her i Herlev:
Saxbo var et keramisk værksted oprettet af billedhuggeren Gunnar Nylund og ingeniøren Natalie Krebs. Nylund var kun med i ca. 2 år, siden kørte Natalie Krebs værkstedet videre som ejer og chef. Natalie Krebs' område var glasur som hun forskede meget i og udviklede og som nok er Saxbo's kendemærke. Der var gennem tiderne mange forskellige keramikere/formgivere tilknyttet Saxbo som f.eks. Axel Salto, Jais Nielsen og ikke mindst Eva Stæhr-Nielsen. Jeg har et par skåle af sidstnævnte design.


Værkstedet lukke i 1968. Selve bygningen, som Krebs fik opført i starten af 1930'erne, eksisterer endnu og ligger ved siden/for enden af Herlev Rådhus; jeg har set den bygning hver dag i mine 43 år og 3 måneders arbejde på rådhuset. I dag anvendes den af kommunen til kontor for en enhed med unge mennesker under Jobcentret.
Foredragsholder var Jette Hoffmeyer, som udover at have været leder af Herlev Lokal-historiske Samling (nu nedlagt sidste år af kommunen), nok er den største kender af Saxbo Keramik herhjemme. Hun har sin egen samling. Denne samt kommunens og Lokal-historisk forenings samlinger dannede grundlag for aftenens lille udstilling og foredrag. De 5 næste billeder herunder er taget med mobilkamera.
På speakerstolen ses en krukke, som en borger (en gammel kollega fra Teknisk forvaltning) i aftenens anledning overdrog som gave til Lokal Historisk Forenings Samling). Herunder ellers et par af de udstillede Saxbo ting. På billedet herunder ses til højre 2 eksemplarer af Eva Stæhr-Nielsen berømte Spalte-kande.
Bemærk, at der på udstillingsskamlerne ligger noget, der ligner potte-skår. Det ER tilvirkede Potte-skån, idet det er brændte glasur-prøver, det som Natalie Krebs arbejde med og forskede i.

Efter foredraget var der pause til at strække ben, købe kaffe m.m. og bese de udstillede ting og snakke. Vi var vel ca. 70 tilhørere og jeg fik da hilst på et par gamle pensionerede kolleger. Spøjst var det i øvrigt, at jeg - der fylder 61 år om 2 måneder - var en af de yngste tilhørere :-) .

Efter pausen var det tid til at vise en lille film lavet af Vejen Kunstmuseum, som i 2015 havde haft en sær-udstilling om og med Saxbo Keramik. Jette Hoffmeyer medvirkede i filmen.

Jeg kan huske udstillingen som meget flot. Danmarks Keramikmuseum CLAY i Middelfart har også en lille fin samling af Saxbo Keramik.


...og så ved jeg ikke om I kan huske et indlæg fra 2.Februar 2016 om et besøg på Glyptoteket. Her havde jeg på Købmagergade taget et foto med følgende ledsagende tekst:


"Så kom jeg op til Højbro Plads og skråede forbi Storkespringvandet og gik så ned ad Købmagergade mod Nørreport. Som jeg også har skrevet tidligere, så skal man huske at kigge op. I Købmagergade ligger denne bygning med påskriften "Købmagerhus". Den ligner unægtelig en bygning i Jugendstil (Skønvirke-stil) som kunne befinde sig i Wien. Desværre, når man ser nærmere på huset, så er det ret misligholdt og gad vide om den flotte udsmykning bliver bevaret når en restauration af facaden finder sted...engang:
Forleden dag kom jeg igen ad Købmagergade og sandelig om ikke man havde renoveret facaden. Malingen var nu mere hvidlig end den gamle lyse-gule og udsmykningen var malet klart og tydeligt op.......men desværre havde man ikke bi-bevaret de flotte skønvirkebogstaver med navnet Købmagerhus. Men flot nok ellers.

Lille smuttur til Esbjerg...ishockeykamp og Vadehavsfestival 2016...

$
0
0
Her i weekenden - fra Fredag til Søndag - var Lillemor og jeg lige en smuttur i det jyske for at besøge knægten og svigerdatteren.
Dog startede vi med at køre hjemmefra og direkte til Herning, idet Esbjerg Energy - hvor vor søn er assisterende træner - skulle spille ishockeytræningskamp i og mod Herning Bluefox. Herunder ses et enkelt snapshot af opvarmningen før kampen.
Efter kampen mødte vi knægten i cafeteria'et og han kørte så med os hjem til Esbjerg, mens resten af holdet kørte med spillerbussen. Vi var i Esbjerg ved ca. 23,30.

Næste morgen aftalte vi, at vi ville spise hjemme for en gangs skyld, idet jeg skulle stå for hovedretten - min super frikadeller med brun sov og kartofler (de 2 sidstnævnte ting stod knægten for) - og svigerdatter og Lillemor stod for desserten i form af Hindbærtærte lavet fra bunden af. Søn, svigerdatter og Lillemor gik ud og købte ind og jeg frekventerede lige de 2 lokale boghandler og fik da købt lidt. Efter indkøb kørte vi afsted til Blåvand (-s Huk), fordi jeg havde set, at der var Vadehavsfestival 2016 og at et af de mange arrangementer var, at der ved Blåvand var en kunstudstilling af landskabsskulpturer ved havet/på stranden.
På ved mod Blåvand passeres i udkanten af Esbjerg Svend Wiig Hansen's 4 kæmpestore hvide mandsskulpturer; med lokal Esbjerg-lune i daglig tale kaldet "4 hvide mænd på lokum".
Vel ankommet til Blåvand Fyr gik vi op i klitterne for at komme ned på stranden. Oppe fra klittoppene kunne vi se en del af de omhandlede strandskulpturer:


Disse store gymnastikbolde - Pilates bolde ? - var inde i et gitter som med en kæde var forankret i sandet, således at man kunne rulle gitret med bolden i i en cirkel. Det gav et flot mønster. Folk gik rundt og trillede boldene rundt. Et sted var vi i nærheden af nogen af de mange Bunker's, der er tyske efterladenskaber fra 2. verdenskrig. På en af dem var malet en stor abe-lignende figur (husk at trykke på billederne for at dem i større størrelse).
At en del af stranden er militært område ses af de mange skilte der adskiller den almindelige strand fra det militære område.....som man dog gerne må gå på når der ikke er skydeøvelser:
Som sagt var der mange landskabsskulpturer. Herunder ses en 4-del af en landskabsskultur i klitterne bestående af hvide plasticvandkander sat på pæle. I kan måske (gen-)kende de nærmeste; vi har sådan en vandkande i en anden farve:
Oppefra fik man et bedre overblik over nogen af de på stranden værende landskabsskulpturer:
I et gammel bunkersfundament var der nedsat 1.040 tome syltetøjsglas på hovedet. Hvert glas indholdt et stykke papir med vistnok nogen bevingede ord på:
Vi sluttede vores vandretur ved Blåvand Fyr. Knægten og svigerdatteren skulle selvfølgelig op og se udsigten. Vi "gamle" blev på jorden og nød det gode vejr og udsigter. Vi fik at vide, at der var 170 trin op i fyret.
Fra Fyret's fod var der flot udsigt over Kallemærsk Hede som området bag Fyret hedder. Der var en del Bunker's at se rundt omkring i landskabet.
Herunder kan ses nogen af de andre Bunker's nærmere ved stranden. For resten kunne man langt ude se Havvindmølleparken ved Horns Rev og bag disse nogen Olie-/Gas Borerigge hvilket var ret interessant.
Herefter kørte vi tilbage til selve Blåvand By og spiste sen frokost på Røgeri med kæmpe tag-selv-silde- og fiskebord. Det var satans lækkert. Og øllet vi fik til...jamendaogså....Vesterhavsbryg.....det kunne ikke blive bedre.:
Bagefter tog vi tilbage til Esbjerg og slog så mave et par timer og slappede af før end u.t. gik i køkkenet og lavede frikadeller.

Her til morgen spiste vi morgenmad, så forlod knægten os, da han skulle til formiddagstræning med holdet her på en højt hellig søndag. Det er fordi, at Holdet her til aften tager til Schweiz fordi de på Tirsdag skal spille kamp i Champions Hockeyleague mod de schweiziske mestre (Esbjerg er jo danske mestre). I den kommende weekend skal de til Helsinki og spille mod de finske mestre.

Efter at have taget afsked med ham, ryddede vi op og pakkede sammen, sagde farvel til svigerdatter og kørte så mod Herlev. Hold da kæft hvor det pis-øs-regnede hele vejen hjem. På Fyn fik vi et stenslag på forruden nede i højre side af forruden; ikke bare en "stjerne" med en revne der gik ind fra siden og ned mod motorhjelmen.  ÆV.

Fugletur til Falsterbo i Skåne med bl.a. Steppehøg

$
0
0
En "gammel" kollega, Anton, spurgte mig forleden om vi ikke skulle tage en smuttur til Falsterbo i det sydligste Skåne og se på Fugletræk, Rovfugletræk vel at mærke.


Falsterbo ligger som nævnt i det sydligste Skåne og det er her mange af de svenske og de skandinaviske fugle trækker ud når de efter sommeren yngleperiode trækker sydpå til deres overvintringssteder i Sydeuropa eller Afrika. De trækker ud her fra og over til Stevns eller hvis vinden blæser dem sydpå til Møn. Herunder ses et Skånekort hvor Falsterbo-halvøens ses stikke ud nede i det sydvestlige hjørne af Skåne, nærmest pege over mod Stevns (Husk at trykke på billederne for se dem i større størrelse).


Herunder et overblik over Falsterbo-Halvøen. Der hvor vi kører hen er herunder markeret med en "stjerne" lige under Falsterbo Fyr. Spidsen kaldes for "Nappen". Man må ikke gå ud på sandrevlerne, kaldet "Måklapperne" da det er fredet område bl.a. med masser af sæler og ynglepladser for især vadefugle. Man kan midt på tangen - på billedet - se et grønt område kaldet Ljungen (Lyngen) som er et stort åbent hedeområde.
Og herunder ses et luftfoto af spidsen af Falsterbo-halvøen med "Måklapperne" ligge som en halvcirkel. Man kan i horisonten Øresundsbroen:
Vi tog hjemmefra kl. 08,00 og var fremme ved 09-tiden. Lige før Falsterbo by stoppede vi ved hedeområdet Ljungen og tog et overblik og kunne se nogen rovfugle dels raste og dels flyve lavt rundet derude. Derefter afsted det sidste stykke.


Man parkerer før det åbne område ved Golfklubben og går så ud forbi det gamle Falsterbo Fyr (det er bygget i 1795) og drejer så sydpå til "Nappen" som spidsen kaldes.
Ude på spidsen, "Nappen", ses her et foto ud over "Måklapperne" i horisonten.
Vi havde selvfølgelig ud over vores håndkikkerter også vores teleskoper med samt rygsæksstole. Der var vel en små 30 andre fuglekiggere allerede. Når man står derude, så står man med ryggen til vandet og kigger ind over land. Det er sådan, at fugle ikke kan lide at trække over vand. Det betyder, at de følger og flyver over land så længe de kan og det betyder, at sådan en spids som Falsterbo virker som en tragt, at alle fugle søger mod dette område før end de trækker ud over havet mod Stevns - som man kan se i det fjerne fra "Nappen" af. Koncentrationen af fugle og især rovfugle er således stor ved sådanne steder. I Danmark kan bl.a. nævnes spidsen af Falster samt Grenen oppe på Skagen. Grenen er især et kanon-sted om foråret og der har jeg oplevet forårstrækket et par gange. Herunder ses Anton:
Man kan sige at vejret i går Onsdag var godt; 20-22 graders varme. Dog var det en del overskyet og desværre var vinden fra det sydvestlige hjørne af. Det betyder, at de opvinde, termik, som rovfugle benytter sig af for at stige til vejrs, ikke ligefrem var fremherskende og at de i øvrigt ville have modvind under trækket. Summa sumarum var, at det ikke var overvældende med rovfugle. Vi så da en del foretage trækforsøg, men så vidt vi kunne se, vendte mange om og søgte tilbage mod skovene ved Falsterbo by og Ljungen. Efter lidt tid her på Nappen gik vi tilbage til Fyrhaven ved Falsterbo Fyr og satte os i læ med flot overblik over golfbanen (man går ad autoriseret sti/grusvej over golfbanen fra P-området for at komme derud). Her sad vi så og så en del rovfugle foretage trækforsøg. Tillige så vi en masse Gule Vipstjerter og en del Hvide Vipstjerter fisle rundt på golfbanerne lige foran os. Rigtig mange Gule Vipstjerter faktisk. Der hvor vi sad i læ op ad Fyrhavens træer, var lige ved hul på goldbanen. Det kan ses herunder, så udover fugle er der underholdning med golfspillere:
Ret kendetegnende var de fleste golfspillere i den ældre aldersklasse....."efterlønsmodtagere" og pensionister. Nogle danske men flest svenskere. Herunder ses en svensker i klassisk golf tøj:
Her ude på Nappen og ved Fyrhaven så vi alligevel pænt med Hvepsevåger; en små 20-30 stykker, Musvåger, masser af Spurvehøge, Rørhøge, Vandrefalk, Havørn, og Dværgfalke samt også en flot Steppehøg komme lige mod og over os på bare 20-30 meters afstand. Det var rart at komme hjem og se på DOFbasen, at der blev set en Steppehøg flyve i land på Stevns og at netop denne der blev set på Stevns passede tidsmæssigt med den vi så ved Fyrhaven. Det var en dejlig konstatering og bekræftelse på vores identifikation af denne sjældne Rovfugl.


Herfra tog vi hen til Ljungen og var en 1,5 times tid. Der var en små 15 andre fuglekiggere. Man sidder ved en gruppe træer og har hele hedeområdet foran sig og dermed rigtig godt udsyn. Jeg har været der på "Bivråkens dag" (på dansk "Hvepsevågens dag" hvor der har været en 2-300 fuglekiggere med teleskoper. Det er et show uden lige. I dag var vi som sagt kun ca. 15-17 fuglekiggere og stort set ingen fugle. Vi så lidt Hvepsevåger komme flyvende mod Nappen. Også et par Musvåger og lidt Rørhøge. Bedste rovfugle her var en 5-6 Lærkefalke der lå og jagtede insekter/Guldsmede i luften til venstre for os.
Herunder ses det store hedeområde hvor fuglene kommer fra skovstykkerne ude i horisonten på vej mod os og ud mod Nappen:
Vi pakkede sammen henad 14,30-tiden og var hjemme igen ved 15,30 tiden. Sjovt nok så vi ikke en eneste af den skånske karakterfugl, Rød Glente, på turen. Det er ellers den hyppigste Rovfugl at se i Skåne, men vi var nok lidt for langt væk fra de store landsbrugsområder hvor de normalt ses. Selvom der ikke havde været mange fugle, så havde været en dejlig tur.

Til Mette Rishøj fernisering hos Galleri Christoffer Egelund

$
0
0
I dag var Lillemor og jeg til fernisering i Bredgade hos Galleri Christoffer Egelund. Lillemor er i en lille biograftursgruppe og en af deltagerne der er kunstneren Mette Rishøj, som altså i dag åbnede udstilling. Her lidt billeder:

Vi parkerede på Grønningen og gik hen til galleriet. Ferniseringen havde været i gang et stykke tid, så nogle gæster stod allerede ude foran med deres vin-glas og røg.

Indenfor var der rigtig mange gæster. Herunder ses Mette Rishøj - med det meget korte hår og i profil med nakken mod glasdøren - stående i samtale med nogle gæster:
Og kender I det det, hvor man står og skal fotografere noget - i det her tilfælde 2 af Mette's malerier - og så kommer "nogen" - i lige netop dette tilfælde Lillemor - vadende ind foran en..... :-)


Det var meget spændende malerier; alle sammen havde en Københavner-bygning som emne som f.eks. herunder Marmor-kirken:
...eller herunder Operaen på Dok-øen med 2 af Olafur Eliasson's lyse-kroner foran...
....eller som herunder Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv....

...og herunder Christiansborg Slot....


...og herunder Rosenborg Slot......
...og her fra Amalienborg Slot med Marmorkirken i baggrunden...
...og Tivoli's hovedindgang.....
...og her af de ombyggede siloer og nu ejerlejligheder fra den hedengangne Soja-kage Fabrik på Islands Brygge....
Spændende malerier synes jeg og et besøg værd.

Tur til Brorfelde Observatorium og Elmely Kro........

$
0
0

Lillemors lillebror Kim bor med sin hustru Birgitte i udkanten af Nykøbing Sjælland på vejen mod Rørvig. Derfor er det ikke så tit vi ses. Når vi så gør, så gør vi det jævnligt på den måde, at vi mødes et eller andet sted "midtvejs" og så går en lang tur og derefter får noget frokost på en af vores land så mange dejlige landevejskroer.


Vi mødtes kl. 11,30 ved Brorfelde Observatorium, som ligger i det meget flotte bakkede midtsjællandske landskab syd for Kvanløse ved Ugerløse. Vejret var denne Septemberdag dejligt og lunt. Brorfelde Observatorium ligger på en bakketop. Bygget i 1953 under Københavns Universitets auspecier. Jeg havde aldrig været der før, kun hørt og læst om det samt set nogle få glimt i TV fra gamle (sort/hvide) dage. I dag er oberservatoriet mere eller mindre nedlagt; nogle af de store kikkerter er flyttet andre steder hen og andre benyttes af amatørastronomforeninger. Det er hensigten at gøre området til et Videnscenter. Der er udover de 4 observatoriebygninger en 6-7 andre bygninger, som det er meningen skal bruges til dette Videnscenter som åbnes for offentligheden om nogen år.

Herover ses de 4 eksisterende observatorier der ligger oppe på bakketoppen. Vi gik fra P-pladsen ved Brorfelde's værkstedsbygninger og op ad bakkerne til Observatorierne. Herunder ses fra venstre af Spanielhunden-af-en-art Pajo, svoger Kim, svigerinde Birgitte samt Lillemor:
Herunder den største af observatoriebygningerne. Den havde indeholdt det, der hedder Meridian-kikkerten og som nu er flyttet vistnok til de internationale Observatorium på Gran Canaria. Det skulle stadig være et af de bedste i verdenen af sin slags.

Ved siden af bygningen så nogle Hvepse flyve op og ned og opdagede et lille hul på en  5-7 cm i diameter hvorfra Hvepsene fløj til og fra. På billedet herunder kan man nederst i hullets højre del ane en Hveps på vej ud, ligesom man på billedet nederst til højre kan se en kravlende Hveps. OK - altså Jord-hvepse, der har deres bo i jorden. Det er dem, som rovfuglen Hvepsevågen elsker at grave frem.
Herunder den næststørste observatoriebygning, kaldet Schmidt-kuplen.
Ved alle bygningerne på vejen op fra P-pladsen stod skilte som vist herunder, der forklarede hvad det var for en bygning, hvad den indeholdt/havde indeholdt og hvad den brugtes til nu eller skulle bruges til i det ny Videnscenter. Det var meget informativt. På et lille rundt kort under teksten var bygningen markeret med en rød pil.


Omkring den store Observatoriebygning, den med Meridian-halløjet, var der 2 cirkler, bestående af en centerstolpe med en planet og en komet på. Udenom stod 6-8 pæle der kunne forbindes med snor/ledning omkring centerpælen. Herunder ses Saturn:

...og herunder hvad jeg opfattede som en Komet...i hvert fald en krøllet asteroide/komet.


Der var ingen skilte eller anden forklaring på de der 2 cirkler med pæle.


Når man står deroppe på Brorfelde, så er det bare en fantastisk udsigt udover det midtsjællandske istidslandskab. Masser af bølgende bakker og frit udsyn til horisonten.




Vi gik tur i det kuperede område. Der var en del Musvåger hængende på himlen rundt omkring og ligeledes enkelte Tårnfalke. På billedet herunder ses en lille sø med masser af Troldænder og lidt Blishøns. Der var ved siv-kanten nogle underlige halv meter lange rør-ting et par steder rundt langs søen. Jeg spekulerede lå på om det var redekasser til Hvinænder...ja,- Hvinanden har rede i huller i træer eller i opsatte kasser. Der gik en del køer rundt på markerne der. For resten så jeg en flot stor (hun-) Duehøg flyve rundt over skoven på den anden side af søen:

Som det også kan ses på ovenstående billede var der et lille hegn på hver sin side af stien hvorpå vi gik. Tråden var sat direkte på små træ-pæle. Et sted var der et lille låge i hegnet, hvor tråden bare løftes af. De håndtag der var på trådene der var af den slags man bruger ved elektriske hegn. Jeg havde lige bemærket det til svoger Kim, at det var da underlidt, at der var sådan nogen Isolator-håndtag, når dels der ikke var skilte om elektrisk hegn og dels fordi trådene jo bare sad fast på de små hegnspæle med kramper, da Kim's hun Pajo satte i et hyl og kom drønende hen til ham. Den havde været i kontakt med hegnet, så jo, - det var sørme strømførende. De næste 10 minutters tid veg Pajo ikke fra Kim's side og holdt sig midt på stien "langt" fra hegnene.

Pajo er racemæssigt vistnok en fætter til Springer Spaniel. Jeg har fået det at vide, men kan (stadig) ikke huske det. Derudover er Pajo en redningshund. Svoger Kim fik interessen for redningshunde for en 10-15 år siden og har trænet med en sådan siden. Pajo, hans nuværende hund, er 4 år. Den er enorm dygtig. F.eks. kan Kim, når vi går tur, tage en sten op, slikke på den og kaste den lidt ind på en mark uden at Pajo ser det. Når vi kommer forbi 20 minutter senere, siger han pludselig "Søg" og peger i retningen og Pajo fiser afsted i et søgemønster frem og tilbage og lige pludselig napper den en sten, lige præcis den sten som Kim kastede ind for 20 minutter siden. Kim har lige været i Norge og træne med norske redningshunde. Alt det her redningshundehalløj har været i Beredskabet eller Brandvæsenets tjeneste men er p.t. i Røde Kors regi.
Som sagt var der - udover de 4 Observatoriebygninger - en 4-5-6-7 bygninger. Herunder ses en af Værkstedsbygningerne, hvor de bl.a. byggede nogen af Kikkerterne der på Brorfelde.
Efter at have set os mætte og trasket rundt derude, så kørte vi 4-5 km sydpå til Elmely Kro, hvor vi skulle spise frokost. Rigtig "Morten Korch"-idyl, selvom kroen kun er fra 1960'erne. Bygningerne er dog over hundrede år gamle.
Jeg mener at der er noget tid til det her amerikanske Halloween-halløj, men der lå nogle kæmpegræskar rundt omkring:





Vi fik selvfølgelig højtbelagt god gammeldavs smørrebrød til frokost og dertil lokal Elmely Classik øl. DET var sager.

Efter god frokost og hyggeligt samvær, sagde vi farvel og kørte hjem og var hjemme igen ved 15,30-tiden. Det er nu hyggeligt med sådanne små familie-ture.

En "smut-tur" til det nordjyske...

$
0
0
Vi har det jo med at nappe lidt små-ture hist og pist og gerne i det ganske danske land. Fra Torsdag 29. September til og med i dag Søndag d. 2. Oktober har vi været i Nordjylland med fast base i Frederikshavn på Best Western "Hotel Herman Bang". Sjovt, at den kæde har givet deres hoteller forfatter-navne; her i sommers havde vi en enkelt overnat i Rouen i Nordfrankrig hvor hotellet også havde et forfatternavn.

For en gang skyld tog vi turen til Jylland med Mols-linien fra Odden til Aarhus og med katamaran-færgen tager det kun 1 time og 15 minutter. Det var superbehageligt. Jeg er simpelthen så træt af turen fra København henover Sjælland, over Storebæltsbroen, over Fyn og over Lillebæltsbroen. Jeg har kørt den tur - og retur - så mange gange, at jeg slet ikke har tal på det. Dels har det været stort set alle ferier og familiebesøg o.s.v. og dels - og det er nok den største del af turene - fordi jeg via mit mere end 20 år som materialemand og eller holdleder for 1.holdet eller ungdomsholdene i ishockeysæsonen fra slut September til start April har taget turen mindst 1 gang om ugen. Jeg kender hver et bump, hver en hegnspæl o.s.v. på den rute og også op til Frederikshavn, til Esbjerg, til Herning eller til Vojens......suk....så jeg hader simpelthen den strækning. Men altså, vi tog med Mols-linien og skal vi nordpå i Jylland fremover vil jeg nok anbefale os den tur.

(husk at I kan trykke på billederne for se dem i større størrelse).



I Frederikshavn, som vi ankom til ved 14-15 tiden blev vi indkvarteret på Best Western Hotel Herman Bang, lige midt i byen og bare 25 meter fra gå-gaden.




Jeg ville godt have set Krudttårnet men det havde vinterlukket. Æv. Ellers gik vi - efter en lille eftermiddagslur - en tur rundt i byen og så på forretninger m.m. Om aftenen spiste vi en amerikaner-cafe (store hjemmelavede burgere) nær hotellet. For resten fik jeg i sådan en art marskandiser/antikvitetsforretning købt et Trip-Trap miniature Fyrtårn, nemlig Hirtshals Fyr. Trip Trap (eller Rikki-Tikki) laver dem ikke mere, så man skal være heldig at falde over nogen af deres miniaturehuse nogen steder. Behøves vel ikke at sige, at jeg samler især på Fyrtårnene, men også har en mindre samling af andre for mig interessante huse.

Fredag morgen efter morgenmad satte vi kurs mod Børglum Kloster stort set på den anden side af Jylland.  Og hvorfor nu Børglum Kloster ? Jo - i sommers var Lillemor og jeg jo i Normandiet og boede i Bayeaux og så det navnkundige Bayeaux-Tapet fra ca. år 1088 omhandlende Vilhelm Erobrerens erobring af England i slaget ved Hastings i år 1066. Det vægtæppe var et ønske for os begge at se og det var en fantastisk oplevelse at stå der og se det ca. 70 meter lange og ca. 1 meter høje broderi. Nu havde Lillemor så for ca. 3 uger siden i avisen læst, at nogen kvinder igennem ca. 12 år havde broderet en nøjagtig kopi af dette væg-tapet i naturlig størrelse og at det nu og fremover skulle hænge på Børglum Kloster, så det måtte vi se.

På turen der over blev vi begge meget positivt overrasket over landskabet. Hold da op, hvor det er bakket og flot. På vejen passerede vi Vrejlev Kloster, som er et kæmpestort (= mange bygninger) fuldstændig hvidt bygningsværk. Det gad jeg godt have set på noget nærmere. Men altså Børglum Kloster.......det var her, ham Biskoppen Stygge Krumpen havde regeret og huseret i middelalderen. Det ligger også meget flot oppe på en bakke med flot udsigt over landskabet.
Selve klosterbygningerne som sådan fik vi ikke set andet end udefra...d.v.s. at vi dog stak hovedet ind i klosterkirken - Danmarks eneste privatejede kirke - og så den.





I en moderniseret ældre staldbygning var Vægtapetet placeret. Dog kunne man ikke udstillet det hele i fuld sammenhængende længde, men havde måtte dele det i 3 dele.

Herunder ses først en planche om kopi-tapetets tilblivelse og om de 8 "brodøser", alt de 8 damer som hver Tirsdag i 12 år havde siddet sammen og broderet på det.
Herunder 3 oversigtsbilleder af det 70 meter lange tapet, som er udstillet på tag-etagen i den moderniserede længe.




Som det ses, er der under og langs med tapetet, små info-skilte, der forklarer hvad det er på tapetet der ses lige her. Meget informativt.



Herover har jeg bare fotograferet en enkelt detalje fra tapetet. Og herunder en yderligere detalje fra tapetet; under og over selve historien er der 2 broderede bånd. Det nederste viser yderligere små detaljer om hvad der sker og herunder kan man se en mand tage en ringbrynje af en død og ved siden af et par afhuggede lemmer. Det er en  barsk historie - hele tapetet - der vises. Det er simpelthen et fantastisk stykke.





Som nævnt er selve Tapetet ca. 70 meter langt. Det ender ret pludseligt, som om der mangler en afslutning....at der er skåret noget væk. Man ved af gode grunde ikke om og/eller hvad der mangler. De 8 "brodøser" har så på et løst stykke stof, broderet deres version af slutningen....den som de mener der mangler. Originalen ender med at englænderne flygter fra slagmarken og at normannerne jagter dem. Forslaget på en afslutning viser Vilhelm Erobrerens modtagelse i Westminster Abbey og hans kroning på slottet og englændernes underkastelse og betaling af skatter til deres nye konge.


Bagefter så vi under-etagen en maleri og keramikudstilling, som ikke levnede noget større indtryk på nogen af os.



En anden udstilling vistes i en anden længe i det såkaldte legetøjsmuseum, nemlig Anne Marie Helgers kjoler.....eller rober.


Brolægningen udenfor bygningen lod en del tilbage.....(en joke).......men var helt sikkert original fra gamle dage af.



Indenfor blev det et sandt festfyrværkeri i kjoler og i farver. Hold da op.  Jeg har altid holdt af Anne Marie Helger og hendes optræden og især hendes mange fantasifulde udklædninger. En del af de udstillede kunne vi genkende, andre ikke, men hold da op, de var herlige. Til nogen af var der et fotografi med kjolen "i aktion".
















































Herunder "Fængsels-kjolen" med hat. Bemærk at brillerne på hatten er håndjern med solbrilleglas.




Og selvfølgelig kunne "man" blive fotograferet i en af Roberne.........



Fra Børglum Kloster kørte vi til sommerbyen Løkken kun 10 km derfra. Der var ikke meget sommer over den by......nu. Halvdelen af forretningerne var lukke p.g.a. sæsonen. En masse havde "udsalg". Dog - det var nu ikke derfor vi var der. Lillemor havde som en af sin fødselsdagsgaver fået sådan en "Smart-box" gavekortsæske bestående af en omgang luksus-brunch for 2 og hjemmefra havde Lillemor bestilt dette på Løkken Badehotel's cafe, Cafe Frandsen (apropos Anne Marie Helger og tjener Frandsen). Det var over al forventning.






Vi kørte via Hjørring hjem. Ikke at vi stoppede der - kørte kun igennem - men så kan man da sige, at man har været i Hjørring.

Om aftenen spiste vi hjemme aftensmad i hotellets restaurant, da det hørte med i opholdets tilbud/pris. Aldeles udmærket.

Næste dag, Lørdag, kørte vi til Skagen. Denne by har et særligt sted i vores hjerter.


Vi har holdt mange ferier i sommerhus deroppe og holdt nogen forlængede weekender på Brøndums Hotel el. Kommandørgården. For nogen få år siden holdt vi vores sidste sommerhusferie deroppe. Ejeren solgte huset, desværre. Nu vi var der, så kørte vi lige ud for at se det...og jeg for at se om "min bænk" stadig var der.

Havet lignede sig selv, se herunder hvor man kan se vores skygger nede til højre. Går man ad stranden mod venstre, så er der bare 6-700 meter til Gl.Skagen.


Herunder "vores" sommerhus. Før i tiden var det rødmalet. Nu er det sort. Ydermere er der kommet - set herfra - en læ-skærm-væg til højre for hoveddøren. Der var ingen bænk mere. Der var også kommet en læ-skærm-væg på husets modsatte side.



Til gengæld var udsigten udover strandheden den samme. Den udsigt har jeg sørme set på mange gange, når jeg sad der på "min bænk" fra tidligt om morgenen og filosoferede over tilværelse. Retningen er mod øst, så man "stirrer" ind i sol-opgangen.



Herfra tog vi så ind og parkerede i Skagen By, for vores første stop var Skagen Museum. Der var jo sket en udvidelse og tilbygning. Vi var meget spændte på at se den, da den iflg. de tegninger og billeder vi har set, er meget anderledes end dels den gamle Museums-bygning og dels de omkringliggende gule Skagens-huse.

Tilbygningen var ikke så slem som forventet, men det er en ØJE-BÆ dèr, hvor den ligger lige op ad den gamle bygning og med de gule rundt om. Den stikker i den grad af. Det sorte tag og gavlene er sorte skifer-plader og det grå er ren beton. Alene og et andet sted ville den sikkert gøre sig, men dèr !!!! Nej - den er ikke køn. Men den opfylder sit formål og samlingen m.m. har trods alt fået mere plads.





Vi var lige nede i garderoben med jakker og tasker. Her var der et stort spejl med 2 figurer påklistret. Man kan vel kalde nedenstående foto for en art "selfie".....



I den gamle museumsbygning havde man lavet en særudstilling sådan som malerier var ophængt - mere eller mindre - i gamle dage; altså nærmest ramme mod ramme fra gulv til loft. Det er åbenbart smaddermoderne med sådanne ny-ophængninger, for på Statens Museum for Kunst, på Hirschsprungs Samling, på Faaborg Kunstmuseum (og sikkert også på flere jeg ikke lige kan komme på) hænger det nu på tilsvarende vis.

Nedenfor viser jeg 3 foto's fra 3 af salene. Personligt synes jeg det virker uoverskueligt og forvirrende. Bemærk, at der ingen mærkater er mere, så man kan se hvem der har malet det, titel, årstal o.s.v. Det kan man kun i en lille folder der hører til udstillingen:











Som sagt, - jeg bryder mig ikke om det. Nogen af de små malerier sidder flere meter oppe og dem kan man slet ikke nyde/studere.

I et siderum har de udstillet den første - den originale - gravsten (den er af udskåret Ege-træ) fra Holger Drachmann's grav. Han blev jo begravet ude i klitterne på Grenen, men i løbet af nogen få år, åd havet sig ind og truede med at fjerne graven, så man måtte flytte den til dens nuværende placering længere ind og højere oppe i klitten. Nu er den ovenikøbet beskyttet på den måde, at tyskerne under 2. verdenskrig byggede en stribe bunkere, som virker som beskyttelse i dag.


Efter museumsbesøget trængstes til noget at styrke sig på. Heldigvis ligger i haven stadig det gamle have-hus som virker som Cafè i dag:


Herunder nyde Latte og gammeldawa æble-kage (hver for sig).


Vi havde besluttet at spise frokost i Skagen - havde bestilt bord på Brøndums Hotel til kr. 14,00 - så vi regnede ikke med at gå ud at spise aftensmad. I stedet besøgte vi lige slagter Munch og købte lidt delikatesser samt en bager for noget godt flute-brød. Disse herlige sager blev indtaget på værelset - sikkert pisse-ulovligt - om aftenen.



Der var jo lidt tid til frokost-aftalen, så tiden blev brugt på lidt shopping i Skagens mange butikker.....d.v.s. at jeg det meste af tiden sad på det lille torv og på folk mens Lillemor var på jagt.







Som sagt - frokosten blev indtaget på Brøndums Hotel. Der har vi spist en del gange efterhånden og det svigtede heller ikke dennegang.


Efter frokost kørte vi ud på Grenen og parkerede. Vi gik så ud til spidsen og så de 2 have mødes. Bemærk påskriften på denne bunker herunder. Med humor kommer man langt......selvom det vel er en art grafitti:



En ting der altid har undret mig er, at der altid ligger en masse skibe for anker ud for Skagen Rhed. De er tomme, kan man se, idet de ligger højt i vandet. Nedenstående billede er taget med mit zoom-objektiv på laveste vinkel og viser kun et udsnit af de samme skibe derude.



Herunder Drachmann's grav i klitterne med den ny bronze-portal:


På spidsen som altid mange mennesker. 



Tilbageturen tog vi langs Nordstranden langs med Sandormens hjul-spor. Her så jeg en masse Suler - fortrinsvis ungfugle - og en del Lommer. Det har nok været Røde Lommer, selvom jeg syntes de virkede store og tunge......men farven sagde for mig Røde Lommer....i vinterdragt.



Vi mødte også en del Sandløbere - det er en fugl, I ignoranter - i vandkanten. Herunder et par fotos af disse:














Der hvor Sandorme-sporet går gennem klitterne var der rigtige mange Havtorn-buske. Der var konstant masser af disse hele vejen.





Som sagt, Slagter Munch's delikatesser blev indtaget som aftensmad på værelset om aftenen. Ret hyggeligt, når man kun har en indkøbt plastickniv til at skære med.


Næste dag, altså i dag Søndag, stod det på hjemtur. Vi havde en færge fra Aarhus kl. 12,30, så efter morgenfodring og pakning og betaling, kørte vi afsted i regnvejr. Undervejs bemærkede jeg på nogen marker hist og her store flokke af enten Hjejler eller Brushøns; det var lidt svært at se i forbifarten og i regnvejr. Vi havde jo god tid og vi besluttede, at vi ville gøre en afstikker til vikinge-gravpladsen Lindholm Høje, som ligger en 5 km fra motorvejen ved Nørresundby. Ingen af os har været der før, så det var en stor oplevelse at se alle disse skibssætninger og vikinge-grave ligge der på bakken:

















Udover gravene, havde der også været noget bebyggelse og der havde man - ligesom i Trelleborg på Sjælland - markeret disse vikingehuse med beton i de fundne stolpehuller og væg-huller. Hist og pist stod der Info-tavler som denne vist neden under:








Efter besøget her, kørte vi pis-øs-regnvejr til Aarhus og kom med katamaren kl. 12,30. Den var næsten overfyldt. I hvert fald henstilledes det i højtalerne at gøre plads og tage hensyn til hinanden.

Også i Aarhus synes man, at der skal bygges luksus-ejerlejligheder ved havnen. Og også her er der tale om en byplan-mæssig katastrofe ligesom i København. Alt smækkes op ukritisk og uden skelen til helheden. Hver for sig sikkert spændende byggerier - især de hvide til højre på nederste foto. Sammen virker det hele som et miskmask og det er synd. De 2 billeder nedenfor er taget med mobilkameraet gennem letduggede færgevinduer.


Men alt i alt slut på en dejlig forlænget weekend i det nordjyske.


I luften.....

$
0
0
Jeg har dagligt adskillige gange dette syn over mit hus; en Vandflyver. For et par måneder siden startede nogen initiativrige mennesker en alternativ fly-rute op mellem Aarhus og København med en flyvetid på ca. 45-50 minutter.  Ruten går fra havn til havn, altså nærmest midt i centrum for de 2 byer og nok mest beregnet på at forretningsfolk lige kan smutte til Aarhus el. København for et møde og retur igen noget efter.





En anden ting i luften lige p.t. er Traner. Lige nu er de på vej fra yngle-kvarterene i Skandinavien på vej sydover til vinter-kvartererne i SydEuropa. I går Mandag d. 3.10. var der rigtig mange på gennemtræk gennem Danmark. Adskillige tusinde er indrapporteret til DOF-basen. Selv så jeg 2 flokke på henholdsvis ca. 80 og ca. 50 stk.
Ofte ser man dem bare som pletter i lange store buede bånd på himlen og samtidigt er det ofte sådan - i hvert fald hvis man er fuglekigger som mig og dermed ligesom er klar over det kan ske - at man hører dem på afstand før end man ser dem.


Dog - i dag d. 04.10.2015 - er der slet ikke meldt lige så mange ud som i går, så mon ikke at det har toppet ?

Det kommer jo selvfølgelig også an på hvordan vinden har været. Når de trækker sydpå, så skal det helst være en let modvind fra NØ, for så blæser de ind over Sjælland.

En lille tur på golfbanen og Smør- og Fedtmosen og Gammelgaard

$
0
0
Jeg er egentlig rimeligt privilegeret ved at bo i den kommune jeg gør. København, Ballerup, Gladsaxe, Rødovre, Glostrup og Furesø kommuner er alle forstadskommuner til Herlev. Vi har kun ca. 15-20 min. i bil ind til Rådhuspladsen i København, cirka det dobbelte med bus og/eller S-tog. Alligevel kan jeg bare nogen hundrede meter fra min bopæl være "på landet".

I dag gik jeg netop 1 km's penge hen golfbanen. På vejen passerer jeg 4 af de 6 Kolonihave-foreninger, der også ligger i Herlev Kommune. Hjortespring Golfklub er en overbygning af golfklubberne i Ballerup og Herlev, idet golfbanen ligger på kommunegrænsen med 9 huller i hver kommune og som sagt 18 huller i alt. Min søn er medlem af golfklubben. Jeg er ikke.

Herunder ses det klubhuset med bortforpagtet restaurant, klubrum og kontorer. Der er yderligere 2 bygninger til henholdsvis spillernes udstyr og en Pro-shop.

Herunder et billede fra et af hullerne. Husk at klikke på billederne for at se dem i større størrelse. I midten i horisonten kan man se Herlev Sygehus store sengetårn.
Herunder bare et andet hul. Jeg har fået at vide, at banen er ret god.

Herfra gik jeg ned i Smør- og Fedtmosen. På den første mark sås en af de 3 (4 ?) rideskolers heste gå og græsse. Jeg tror jeg så 16 heste der.
Et sted langs stien igennem mosen passeres en Hjortefarm med Dådyr. Jeg tog billeder af dem, men disse blev så dårlige at de ikke er værd at vise. Kameraet (mobiltelefonens kamera) ville hele tiden fokusere på hegnet, så dyrene blev uskarpe. Et andet sted hørte jeg en fandens "larm" og opdagede 2 Egern, der jagtede hinanden op og ned og rundt om en træ-stamme. Igen - kameraet er ikke så godt, at det kan stille skarpt når de der små Egern fiser frem og tilbage, men alligevel; here you are...



Så kom jeg hen til de åbne marker ved Kildegården. På marker her går får - som herunder - køer (af Racen Angus) og et andet sted geder. Jeg kan ikke lige huske om der på en af de fjernere marker stadig går Skotsk Højlandskvæg.



Her ses en af de ny-pløjede marker samt taget af Kildegården. Gården er ejet af Herlev Kommune og bruges som Naturcenter for kommunens skoler og institutioner. I baggrunden skov og Hareskoven længst væk. Til højre længere ude mere mose og skov.

Så videre og til Gammelgaard, som p.t. har en udstilling med den kinesiske kunstner Tong Wang.



Den var jeg inde og se og den overraskede mig en hel del:
Jeg tog lidt billeder, nogen fra de 2 lader/udstillingsbygninger og nogle fra hovedhuset. Han virkede i sin kunst som en slags Pop-art kunstner fra 1960'erne eller tidlig start 1970'erne. Se selv og bedøm:










Udstillingen kører til og med d. 27. Oktober 2016, så I kan nå det endnu.

Senere i aften skal jeg med Lillemors arbejdsplads Personalekunstforening til rundvisning på Sophienholm og se udstillingen Himlens fugle.

Den udstilling har jeg set, da jeg var på tur til Johannes Larsen Museet i Kerteminde sammen med Rasmine. De udstillende kunstnere kan sagtens tåle et gensyn.

På Sophienholm og se udstillingen "Himlens fugle"

$
0
0
I dag var Lillemor og jeg sammen med Lillemors arbejdsplads personalekunstforening på Sophienholm og se udstillingen Himlens Fugle.







(Husk at klikke på billederne for at se dem i større størrelse).

Jeg glædede mig til at gen-se udstillingen, for jeg havde jo set udstillingen, da den startede på Johannes Larsen Museet i Kerteminde her i sommers. Det er jo nogen forfærdeligt dygtige kunstnere der udstiller. Udstillingen er et led i Fugleværnfondens 50 års Jubilæum. Efter Sophienholm skal udstillingen til Vendsyssel Kunstmuseum.

Som sagt - det var med en sonalekunstforening vi var med, så derfor var der kontraheret med en guide, sum på billedet herunder ses i sort tøj i baggrunden af billedet. Hun virkede lidt genert/nervøs men var udmærket. Navnet fik jeg ikke fat i.



I det første rum vi var i, var der en stribe montre, hvori der var udstillet de forskellige kunstneres skitse-bøger. På det første fot er det vistnok Marco Brodde's man kan se og det andet er det Jens Gregersen's. Jeg er helt pjattet med skitse-bøger, for de giver kunstnerens umiddelbare i felten øjeblikkelige opfattelse og de dertil hørende notater er pisse-gode at læse. Jeg kunne nøjes med en udstilling bare med skitse-bøger :-)







Også Carl Christian Tofte's skitsebog (en af dem ?) var der. Jeg har været ovre hos Carl Christian Tofte i Pulken i Sverige et par gange og har også købt nogen træsnit af ham. Jeg er meget begejstret for ham.
 




Hvem skulle tro, at Michael Kvium og maler fugle ? Men det gør han og har 2 malerier med på udstillingen. Det ene kan ses foroven som udstillingsplakat og det andet herunder. Sidstnævnte med kragerne på fylder en hel væk.
 



Carl Christian Tofte har til denne udstilling lavet en spektakulær 15 meter lang akvarel frise af Traner i naturlig størrelse. Herunder ses Lillemor foran starten af frisen af hensyn til målestoksforholdet.......men hun er da sød nok, ik' ?
 



På Johannes Larsen Museet var hele Trane-frisen i et stykke. Her på Sophienholm har CC måtte dele frisen i 3 stykker. Det giver en hel anden virkning.....flot er den men at have set den i hele lang tilstand var fantastisk.







Det slog mig til denne udstilling, at Sophienholm faktisk ikke er et særlig godt udstillingssted.....måske forkert skrevet, men nogen af akvarellerne og malerierne kom slet ikke til deres ret, f.eks. hang Jens Overgaard Christensen's akvareller - de er ret store - på en forbindelses-gang og det var synd. 2 af dem ses herunder.








I det hele taget virkede ophængningen "noget krympet"....sådan lidt for tæt ophængt - dog synes jeg at netop Johannes Larsen's små skitser og akvareller netop passer godt med at være ophængt tæt som f.eks. på billedet herunder.







Herunder ses en stribe andre Johannes Larsen akvareller af fugle ID af forskellige ænder og gæs. Også de hængte i en forbindelses-gang. Lidt synd. Og som det også ses af nedenstående foto var nogen af udstillingsrumme ikke særligt store, så nogen stod nærmest på gangen under guiden's gennemgang af tingene (og andre måtte imens kigge i andre rum og gik dermed glip af guidens ord).




Der var i et rum også 2 montre med skindlagte fugle (udstoppede fugle der ikke sidder på pind eller andet). På Johannes Larsen Museet var der mange flere montre.




Jeg har kun vist et par af kunstnerne, der er mange flere og de er brandgode og meget forskellige. Udstillingen kører til og med 6. November 2016 på Sophienholm så der er tid nok til at komme ud og se den.......og måske napper jeg lige en 3. gang :-)



En komsammen af ex-kolleger fra Skattevæsenet.....

$
0
0
Jeg var jo ansat ca. 33 år i Skattevæsenet her i Sognet og i 2005 sagde jeg farvel til "væsenet" som jeg ellers var glad for at arbejde i. Årsagen ? - jo, de ærede 179 medlemmer af Folketinget, disse for vort land ypperste repræsentanter for viden og klogskab syntes at de kommunale skattevæsener ikke gjorde det godt nok og derfor skulle lægges sammen med den statslige Skatteforvaltning i 2006......og vi ved jo alle sammen hvordan det er gået.........suk....men altså....dengang aftalte vi, fordi vi nu skulle skilles og placeres forskellige steder, at vi skulle mødes en gang om året. Jeg var troligt med de første 3 år, så blev Komsammen-tidspunktet ændret så det faldt sammen med den ferie som Lillemor og jeg havde planlagt. Det skete så faneme også de 2 næste år, ret irriterende. Jeg syntes så, at jeg ligesom var faldet "lidt ud af systemet" og deltog ikke efterfølgende før end i år. Jeg har hvert år modtaget invitationen og i år besluttede jeg mig for at deltage igen.

Det foregik så i dag Fredag hos Anja i Hvidovre. Af mailinglisten kunne jeg se at vi ville blive 19 personer hvis alle kom (syntes der manglede nogle...). Vi blev 12, da der var indløbet et par afbud...og desværre var der nogen der ikke havde svaret....

Men hold da op, det blev hyggeligt. Det var jo en del år siden jeg sidst havde set de andre. Af de 12 der var med var vi 5 der var pensionister. Vi er jo alle blevet ældre, men alligevel - mærkeligt nok - blev jeg lidt overrasket over at John var 73 år, at Victor var blevet 70 år o.s.v. De lignede jo fuldstændig sig selv, som dengang da vi arbejde sammen.

Herunder bare lidt billeder. Jeg havde glemt min mobiltelefon, så jeg lånte en gammel model af en mobiltelefon til at tage et par foto's med, så desværre for kvaliteten som er lidt grynet og uskarp.
Herover ses Hanne, Steen, Susanne V. og Susanne S :-)

Herover ses Anja, Victor og Hanne :-)

Herover ses Malene, Mogens og Elisabeth... :-)
Herover Susanne S. og John.. :-)


...og herunder Elisabeth, yours truly og så Anja :-)

Der mangler et billede hvorpå Svanni Anholt sad sammen med John og Malene, men det blev så mørkt og uskarpt så det bare var 3 mørke skygger man kunne se. Ærgerligt.


Som sagt - det var smadderhyggeligt. Og snakken gik lystigt og lidt opdateret blev man jo på de andre. Dem som arbejder, er jo forskellige steder i SKAT nu og ses ikke dagligt. Det var sjovt at hilse på dem alle igen og især var jeg glad for at hilse på min gamle kontorchef Victor, på John og på Mogens, som alle 3 var på afdelingen da jeg startede der.

Det var lidt ærgerligt at der manglede nogen stykker, men vi andre hyggede os.

Dame mode ??...og lidt antikvariatbesøg...

$
0
0

I går var jeg lige en smut inde til byen. Primært var det fordi jeg i sidste eller forrige uge var kommet forbi Peter Grosell's Antikvariat i Læderstræde og der i vinduet set en 5-6 små træ-snit af Johannes Larsen. Træsnittene var i størrelserne 3,5 cm x 5,7 cm og op til 15x20 cm, altså nogen små nogen. Jeg har et par stykker af dem i forvejen, men af de helt små var der en enkelt af en Havlit - nærmest en vignet eller til brug for et ex-libris - som jeg var interresseret i.

Grosell's Antikvariat er et dyrt antikvariat. De sælger ikke almindelige bøger, men udelukkende rigtig gamle og dyre bøger. De sælger også lidt malerier og grafik.
Herover ses den jeg havde kig. Jeg fik at vide, at den kostede ......tada..... trommehvirvel.......kr. 2.800, at den var monogramsigneret og kun lavet i et oplag på 200 stk. i 1954 direkte fra stokken !!!!! Fra stokken ?? Hvor pokker skulle den eller være trykt fra ? Træ-snit er ALTID direkte fra stokken. Da jeg fik prisen oplyst var min umiddelbare og helt spontane reaktion: "Hooold da op !!" og damen fortalte så at priserne for de andre svingede mellem kr. 2.500 og kr. 2.800...og det stadig pr. stk. Jeg sagde, det var ellers noget af en pris hvorpå hun kiggede spørgende på mig. Jeg sagde så, at jeg havde en stribe (7 for at være helt nøjagtig) af de der små vignetter og en 6-7 af de store af hans træ-snit, at jeg næsten dagligt fulgte med hos bl.a. Auktionshuset Bruun Rasmussen, at jeg havde købt hos dem - Bruun Rasmussen - men også andre steder og dermed udmærkede kendte priserne på Johannes Larsen træsnit og at med de der priser, så ville de have dem hylde-varer i mange, mange år, for den pris de tog for  de der vignetter - enkeltvis - var nok 5 gange så høje som markedsprisen og at jeg ikke var interesseret i at købe.....jo, - det skulle da måske være dem alle sammen til den pris. og så sagde jeg pænt farvel.

Optrækker-priser. Simpelthen.

Jeg besøgte så et par andre antikvariater og også Boghandleren Arnold Busck og fik købt 4 bøger i alt på disse besøg :-)

...og så...på Købmagergade, så jeg ud for en dametøjsforretning nedenstående halve dame-mannequin stå:
...cowboy-bukser med masser af huller til en "afsindig" pris..... om jeg forstår den mode der. I gamle dage smed man hullede bukser ud......, men nu ??? Verden er af lave, siger jeg Eder......suk.

Så er der snart Bogfum 2016

$
0
0
Et af årets boglige højdepunkter for mig er det - ja årlige - Bogforum i Bella Center.


I år er det i dagene Fredag d. 11. November til og med Søndag d. 13. November og det åbner alle dage kl. 10.



Jeg glæder mig som et lille barn allerede nu. Programmet er studeret, jeg ved hvilke forlag jeg skal besøge - der er gjort plads i reolerne - og måske hvilke Interview af forfattere jeg vil overvære.


I bund og grund er det et kæmpe Gedemarked med masser af mennesker, så man dårligt kan komme frem nogen steder. Og skiltningen i de forskellige områder er ikke altid den bedste.

Selv ved de mange scener hvor interviewene foregår kan der være uhyggelig meget trængsel; de opstillede stole er hurtigt besat, folk står i gang-arealerne, sidder på gulvet o.s.v.....det kan være svært at komme omkring især når der er skift i interviewene på scenerne, hvor også en del af tilhørerne skiftes.


"Blokeringer" kan også være, når der ved en eller anden stand er en kendt forfatter eller anden kendt person, der signerer bøger for publikum.

Men alt i alt herligt og jeg glæder mig :-) Ses vi ?
 

Lidt ny musik.....

$
0
0
Som omtalt i et tidligere blog-indlæg, var Lillemor og jeg på besøg på Børglum Kloster.

Vores hovedmål for besøget var jo at se kopien af Bayeux-Tapetet idet vi i sommers jo havde set original-tapetet under vores sommerferie i Normandiet og Bretagne i Bayeux.

Selvfølgelig var der en såkaldt Shop der på stedet, hvor man kunne købe alt muligt "gammelt" såsom vinglas, lertøj i alle mulige afskygninger, bøger om klostret m.v., sågar tøj, tørklæder og tasker......og så lå der en lille stak CD'er. Jeg nappede en af dem og kiggede på den; hmmm...., den hed "Musik i Børglum Kloster Kirke" (indspillet her i 2016) og var med organisten Søren Rasmussen og fløjtenisten Tine Lilholt. På bagsiden stod 14 klassiske numre anført med bl.a. Bach, Mozart, Grieg, Elgar, Hartmann m.fl. Igen...hmmm... den lød spændende og kr. 100 for en CD er jo ingen Herregård, så jeg købte en. I øvrigt er fløjtenisten Tine Lilholt Den Tine Lilholt som spiller med i Lars Lilholt Band og altså lillesøster til Lars Lilholt (Vidste I, at Lars Lilholt og hans søskende Kristian og Tine Lilholt er født i Herlev ?) og det var i den forbindelse at hendes navn lød bekendt.

De 2 - Søren Rasmussen og Tine Lilholt - kalder sig "Den sælsomme duo" .

Hjemme hørte jeg straks CD'en og blev med det samme smask-forelsket. Hold da op, den er god. Og de 2 "klæder" virkelig hinanden. Et orgel kan jo være et magtfuldt og kraftigt instrument, men det er det slet ikke her. Det er flot afstemt tværfløjtens sarte og sprøde lyd. Og så er de numre de spiller jo absolut gode.

Tine Lilholt's hjemmeside opdagede jeg, at de 2 tidligere har udgivet en CD med titlen "Klassiske mosaikker" med numre af Gabriel Fauré, Alexander Guilmant, W.A.Mozart, Johann Sebastian Bach m.fl. så den bestilte jeg via hjemmesidens webshop og den har jeg netop modtaget. Den er indspillet i Abildgård Kirke i 2013. Man kan sagtens høre at der er tale om et andet orgel, men det gør ikke noget. Fremragende CD igen. De kan kun anbefales på det kraftigste.

En slags status på et-års jubilæet som pensioneret embedsmand :-)

$
0
0
Jeg stoppede jo, efter 43 år og 3 måneder på samme arbejdsplads, med at arbejde Fredag d. 30.oktober sidste år, i 2015. Dagen efter, Lørdag d. 31. Oktober 2015, blev jeg 60 år og kunne således gå på pension om Søndagen d. 1. November 2015.

Nu er der gået 1 år og nogen dage.

Det var jo sådan set ikke med vilje, at jeg stoppede; det var ren overlevelse for ikke at gå helt i stykker. Min arbejdsplads havde de sidste ca, 1,5 år udviklet sig til et helvede, så godt tilskyndet af Lillemor fik jeg taget mig sammen og sammen med min Tillidsrepræsentant fik jeg forhandlet mig frem til en aftrædelses- og pensionsordning som jeg er meget glad for.

Og hvad så, der d. 1. November 2015....hva' så...?

Jo - jeg havde i forvejen besluttet, at de første 3 måneder ville jeg betragte som ferie og se at få ordning på mine sovevaner og få ro på mig selv og komme i balance. Det lyder spøjst, men at have sovet dårligt i 1,5 år p.g.a. arbejdet, ikke at vide hvad man skulle lave når man mødte (jo - JEG havde planer for dagen, men de blev stort set ændret hver eneste dag p.g.a. afdelingens sygdom og fyringer og især dårlig ledelse) at have været ramt af stress-symptomer et par gange, at være frustreret hver dag om morgenen og også når man kom hjem o.s.v., o.s.v.. Faktisk har det overrasket mig, at jeg har været meget længere tid om at komme ned i gear; de 3 måneder blev nok snarere til en små 10 måneder. Først nu føler jeg at jeg har fået ro på systemet og kommet i ro med mig selv.

Som det kan ses af ovenstående afsnit, så tænker jeg ind i mellem stadig på min gamle arbejdsplads og hvorfor det gik som det gjorde. Kort kan jeg sige, at der igen skal ske omorganisation, at min chef er blevet fyret (hurra), men også at den organisation der nu skal ændres, at der er 6 ud af 8 personer nu er væk (2 fyret p.g.a. chefens idioti, 2 valgte at gå på pension og 2 har fået nyt arbejde) og at det efter sigende er ret kaotisk stadigvæk med nye ansatte. De 2 tilbageblevne "gamle" ansatte er begge personer i fleksjob med begrænset arbejdstid og begrænsede arbejdsopgaver. 

Men altså....i de første 3 måneder gik jeg små-ture her i sognet, tog ind til byen og gik på museer og i antikvariater eller rundt på opdagelse i baggårde og stræder og pladser. Altså en slags ferie som turist i egen by.

Jeg har kigget lidt tilbage på min kalender og bl.a. bemærket følgende:

I november 2015 var jeg og Lillemor i Paris (der var terrorangreb da vi var der).

I December 2015 holdt Lillemor og jeg Juledagene i Esbjerg hos sønnen og svigerdatteren.


I Januar 2016 var Lillemor og jeg på forlænget weekend i Esbjerg.


I Februar 2016 var Lillemor og jeg på forlænget weekendophold i Fredericia.

I Marts 2016 var Lillemor og jeg på forlænget weekend i Esbjerg.


I April 2016 var Lillemor og jeg på forlænget weekend i Esbjerg.


I April 2016 var Lillemor og jeg på forlænget weekend i Ribe.


I Maj 2016 var Lillemor og jeg på Bornholm i en uge.


I Maj 2016 var Lillemor og jeg på forlænget weekend i Christiansfeld med sønnen og svigerdatteren.


I Juni 2016 var Lillemor og jeg på sommerferie i Normandiet og Bretagne.


I September 2016 var Lillemor og jeg på forlænget weekend i Esbjerg.

I Oktober 2016 var Lillemor og jeg på forlænget weekend i Frederikshavn m.m.


Så lidt rejseaktivitet har der da været.


Derudover en del heldagsture ud i det ganske danske land med Lillemor, 2 hele "Bror-dage" med min storebror, 1 dagtur til Kerteminde sammen med Rasmine, 2 fugleture til Sverige (Traner og træktur).

Balletter og operaer er det også blevet til.

Jeg har fulgt 3 forelæsningsrækker på Folkeuniversitetet og skal i gang med en 4. lige om snart.

Her den seneste halvanden måneds tid fast gået en tur hver formiddag (når jeg ikke har været inde til byen) på ca. 10 km eller mindst 10.000 skridt om dagen eller ca. af 2 timers varighed.

Hvad jeg ikke har fået lavet så meget af er desværre at tegne og male.....men det kommer nu, når dagene nu er blevet mere struktureret. Til gengæld har jeg hver dag fået læst en masse bøger og på et tidspunkt abonnerede jeg på 2 aviser, nemlig Weekend-avisen og Kristeligt Dagblad....ja - I læste rigtigt....Kristeligt Dagblad. På Facebook har alle aviser en side med links til diverse nyheder og artikler. Faktisk blev jeg overrasket over Kristeligt Dagblads artikler, som meget går på deres slogan om Tro, Etik og Eksistens. Jeg er ikke medlem af Folkekirken eller nogen anden religiøs forening. Dog finder jeg mange af Kristeligt Dagblads artikler interessante bl.a. fordi der er mange samtale-/interview artikler med høj som lav som kendt som ukendt og dem kan man forstå mangt og meget om vores samfund af.

I det hele taget er jeg uendelig tilfreds med at have taget valget og gået på pension. Som jeg siger, er det den 3. bedste beslutning i mit liv; den bedste var den at "slå pjalterne sammen" med Lillemor i 1972 og den næstbedste var at blive far, at få et barn, min søn, i 1979.

Jeg er sikker på at det næste år bliver oplevelsesrigt på alle måder.


På Bogforum 2016.....

$
0
0


I Fredags, d. 11. November 2016 kl.10,00, blev dørene til årets Bogforum åbnet.


Jeg havde hjemmefra over Bogforums Hjemmeside købt billet til kr. 140 for hele Fredagen. Det koster det pr. dag. Hvis man køber partout-kort til alle 3 dage koster det kr. 285. Der er ingen rabat ved at købe billetten på hjemmesiden men, som de skriver, man sparer meget tid ved indgangen da man slipper for at stå i kø. Jeg havde kigget programmet igennem forinden og vidste at for mig var Fredag den bedste dag.

Jeg tog bussen hjemmefra til Herlev S-Station. I S-toget var der en del mennesker, selvom det var efter myldretid ved ca. 09,00-tiden. PÅ Vanløse Station skulle en masse af incl. et par skoleklasser der alle, som jeg, skulle videre med Metro'en til Bella Center....viste det sig. Der kom også et par børnehaver med, så der var et leben uden lige i Metro'en. Vel ankommen til Bella Centret konstaterede jeg, at der var MEGA-lang kø ved indgangen for på nettet forudkøbte billetter, mens der ved indgangen for billetter købt derude nu var nada kø...ingen...jo - måske 3-4 stykker, mens vi med forudkøbte billetter stod i en et par 100 meter lang kø. Ydermere var det sådan, kunne jeg høre da jeg nærmede mig "lågen", at en del havde købt billetter på nettet for flere end dem selv, men at disse ikke var ankommet endnu, så hvad skulle de gøre. De 2 personer der betjente indgangen svarede at de måtte vente på dem, for de kunne ikke modtage billetter og have liggende til efternølerne.....eller også måtte de gå til selve kasserne eller til Informationen for at få klaret deres problemer. Der var åbenbart en del af sådanne "sager" som forsinkede hele indgangs-proceduren.

Herunder ses, hvor jeg er kommet halvvejs i køen, at der bag ved gruppen med damen i den lyse frakke, ikke er nogen ved de almindlige billetindgange....Nåh, - men jeg kom ind....


...og påfaldende var det, at i indgangsområdet med mange cafe'er/spisesteder og hele børne-området var fyldt med mennesker, mens selve den store hal C stort set var tom, som det ses herunder:

Det første jeg skulle var hen til staden for (Jeppe) Aakjær-selskabet Jenle. Dem har jeg besøgt de sidste par år og nu i år, så ville jeg altså melde mig ind i selskabet. Dette dels fordi jeg godt kan lide mange af Jeppe Aakjærs skriverier og sange og dels fordi jeg gerne vil støtte den forening med det gode frivillige arbejde de laver deroppe nord for Skive på Jeppe Aakjærs gård "Jenle". Jeg fik indmeldt mig - jeg var deres første besøgende den dag, og fik i velkomstgave 2 bøger om Jeppe Aakjærs sange samt ...tada....2 kaffe-fri-billetter, hvis jeg besøger "Jenle". Efter noget snak med de søde mennesker der, bevægede jeg mig ned mod den scene, der hedder Bogcaféen. Der var allerede nu kommet flere mennesker i hallen.


Nede ved Bogcaféen tog jeg plads, for jeg ville se og høre et interview med kunsthistorikeren Bente Scavenius og forfatteren Bo Tao Michaëlis, der sammen havde udgivet - den udkom samme dag - en bog "Bybilleder - Kunstnernes og forfatternes København". Intervieweren eller ordstyreren var forfatteren Martin Kongstad.
Herover ses på scenen til venstre Bo Tao Michaëlis, i midten Martin Kongstad og til højre Bente Scavenius. Det var et fremragende interview med 2 mennesker der livligt og velformuleret og humoristisk fortalte om deres fælles bogs tilblivelse, om udvælgelsen af henholdsvis digte og malerier. Meget spændende og dygtigt ledet af Martin Kongstad.

Herefter gik jeg lidt rundt og så på en del af de mange stader. Hist og pist på de forskellige scener var der interview i gang. Jeg overværede bl.a. et interview med Ane Cordes (det dårlige foto herunder - dem tog jeg mange af i Fredags og kun få fandt nåde her til bloggen...og husk at klikke på billederne for at se dem i større størrelse) og Birthe Rønn Hornbech. Sidstnævnte dame er sandelig en Bedstemor med smæk i; lun og vittig og i højt humør.

På nogen af de større scener, bl.a. ved Gyldendals, var der sort af mennesker og man kunne knap komme forbi eller se Gyldendals egen stade:

Som sagt masser af mennesker nu og megen larm. På et tidspunkt måtte jeg på det lille hus og det foregår i hal C ved at gå ud af en dør i en stor port. Udenfor er der et gitterafspærret område hvor der står en toilet-vogn. Den var pæn og blev rengjort hele tiden af en opsyns-person. Jeg benyttede mig af at tage en smøg mens jeg var udenfor. Her stod op ad muren en lille flok skoledrenge på en 14-15 år og talte om en eller anden forfatter de havde mødt og at det var lidt fantastisk at møde en de havde læst i skolen. Samtidigt bemærkede jeg - det gjorde drengene ikke lige der - at Socialdemokratiets Leder Mette Frederiksen kom ud og skulle besøge toiletvognen. Efter endt gerning gik hun mod og forbi drengene. Her opdagede den ene af drengene hende og sagde så, sådan lidt halv-genert, "Dav Mette". Hun vendte sig lige lidt og smilede til ham og sagde så "Davs" igen og gik så ind af døren. Hold da op hvor han rødmede. Først da gik det op for de andre hvem det var og de racede ind for at se hende. OK - det var dagens højdepunkt for dem og især for ham der "havde konverseret" med hende.. :-)

Inde igen var det rundt til de andre forlag og stader og der købte et par bøger til udfyldning af reolen derhjemme. Igen høre lidt interview hist og pist, bl.a. Knud Romer som jeg hørte på afstand før end jeg kom til den lille scene han var på.

På et tidspunkt vil jeg have en bid mad og en Café Latte, så jeg fandt et sted, hvor jeg kunne købe en ret så kedelig Panini til hele kr. 67 og en Caf'e Latte til kr. 35.....det er sgu' nogen pæne priser de holder sig derude. Ved bordet jeg slog mig ned ved - et 6 personers bord (3 på hver side) - sad der for enden et ægtepar lidt ældre end mig. Vi sagde davs til hinanden. Lidt efter så vi nærmere på hinanden og blev enige om at vi havde set hinanden før og det endda i køen ved sidste års Bogforum. Her havde vi talt sammen i noget tid inden dørene åbnedes. De var fra Aarhus og begge pensioneret (også sidste år). Og igen - de havde indkvarteret sig på et hotel i København og havde købt Partout-kort til alle 3 dage og så ellers lavet lister over alle de interview de ville høre og de Forlag/stader de ville besøge. De hyggede sig rigtig med denne weekend her i Storbyen.

Efter lidt mere bog-kiggeri derinde, var det ved 14,30-tiden tid for mig at vende hjem. Jeg har jo bogstaveligt talt øre-problemer; dels har jeg nedsat hørelse - er "bevilget 2 stk. høre-apparater som jeg ikke går med på grund af mine hudproblemer, der bevirker at øregangene bliver generet og hæver op, så jeg ikke kan have høre-apparaterne i - og dels har jeg siden 20-års alderen lidt af Tinitus; en konstant hørende høj tszzzziinnngg-lyd der, når jeg har været i et lokale med støj i nogen tid, stiger i lydstyrke, så al snak for mig bliver en summen jeg ikke fatter så meget af. Bliver jeg for længe bliver det slemt, nogen gange så slemt, at jeg om natten ikke kan sove på grund af min egen larm/Tinitus. Derfor ud og hjemad.

På Metro-stationen tog jeg disse 2 nedenstående fotos. Det første et blik over Amager Fælled ind mod København. Klik på billedet for at se det i større størrelse; man kan faktisk godt kende tårne m.m. derinde.

Det andet er ad sporet mod DR-Byen og DR's Koncerthus. Sidstnævnte er den lille blå firkant ca. midt i billedet. Metroen er "ovenjords" ind til Islands Brygge stationen.


Hjemme igen ved 16-tiden efter en god dag. Bogforum er altid et besøg værd.

På mine daglige gå-ture....

$
0
0

Jeg går jo dagligt en tur på mellem 8 og 10 km og oftest - i hvert fald p.t. 5 ud af 7 dage om ugen - går jeg en tur i vores lokale Smør- og Fedtmose. Jeg har bare små 400 meter, så er jeg i landzone med 3 rideskoler, marker, lidt eng, mosehuller i massevis samt skov...i hvert fald træbevoksede områder. Det kan ses på kortet herunder (kilk på det for at se det i stor størrelse). Jeg bor faktisk lige nede og udenfor det nederste venstre hjørne.
Når jeg går turen i mosen, kommer jeg ind fra Tibberupvej og følger så den øverste gule sti som går langs med Tibberup Å, som har sit udspring i Smørmosen og sit udløb i Roskilde Fjord (Kagsåen har også sit udspring her, men den løber ud i Køge Bugt). Undervejs skifter åen navn til Jonstrup Å og siden hen til Værebro Å, som den hedder ved sit udløb lige ved Jyllinge i Roskilde Fjord. Denne sti - og åen - er et langt stykke også kommunegrænse til Gladsaxe Kommune. Som det ses på kortet er der en masse mosehuller, en masse krat og skov-tykninger, engen/overdrev og åbne marker med dels økologisk landbrugsdrift men også marker med får og køer (oftest racerne Angus og Skotsk Højlandskvæg). Der ligger også en hjortefarm med Dådyr (jeg har set et par Dådyr i området, som må være stukket af fra Hjortefarmen) i den vestlige ende ligesom der ligger 3 rideskoler i området. Som det også ses på kortet er der mange stier - de er gule - og jeg veksler lidt mellem de forskellige stier, når jeg er dernede og derfor er turene på mellem 8-10 km.

Der er masser af dyreliv dernede. Bare i denne uge, på min tur hjemmefra og rundt i mosen har jeg set:

Skovspurv
Gråspurv
Husskade
Allike
Råge
Krage
Rødhals
Gærdesmutte
Musvit
Blåmejse
Sortmejse
Halemejse (både Nordlig og Sydlig race)
Spætmejse
Grønirisk
Bogfinke
Gransanger
Solsort
Dompap
Sjagger
Silkehale
Stær
Skovskade
Stor Flagspætte
Fiskehejre
Gråand
Grågås
Knopsvane
Grønbenet Rørhøne
Blishøne
Skarv
Tyrkerdue
Ringdue
Musvåge
Tårnfalk
Spurvehøg
Rød Glente
Hættemåge
Stormmåge
og
Sølvmåge.


I alt 39 fuglearter i den forløbne uge. Muligvis har jeg også set Grønsiskener idet jeg så en lille flok mindre fugle fouragere lidt højt og de mindede om Grønsiskener i deres væremåde uden at jeg dog positivt kunne sige det. Om sommeren er der selvfølgelig flere som for eksempel Munk, Jernspurv, Gærdesanger, Nattergal, Gøg, Lærke, Vibe, Rørsanger, Rørspurv med flere ligesom man kan se mange trækkende fugle såsom Vadefugle, Rovfugle, Traner, forskellige Gæs samt Sangsvaner med flere. Tidligere har jeg set både Skovhornugler og Natugler dernede.

Derudover har jeg i den forløbne uge af Pattedyr også set

Ræv
Hare
Egern
Rådyr

og af husdyr i ugens løb set

Får
Ged
Skotsk Højlandskvæg
Hest
Dådyr
og
Høns.

Måske har jeg glemt nogle ?  De fleste jeg har remset op, ses om ikke dagligt så i hvert fald ugentligt. Dog, - den Røde Glente og Silkehalerne er bestemt rariteter; Glenterne ses oftest i træktiden både forår og efterår og Silkehalerne er klart vintergæster. Rådyrene ses også sjældent.

Men alt i alt en lille perle her i Sognet og så oven i købet med bl.a. København som forstad :-)

Vandstære i Mølleåen bag den gamle Rådvad Knivfabrik

$
0
0


I det forholdsvis gode vejr det var i dag, besluttede Lillemor og jeg at tage i skoven, nærmere bestemt i Dyrehaven med udgangspunkt ved den gamle Knivfabrik Rådvad som ligger ved Mølleåen. Ankommet dertil, kunne vi konstatere, at der på P-pladsen bag ved Rådvad Kro kun var en plads ledig, så heldig var vi.
(Husk at man kan klikke på billederne for se dem i større størrelse. Alle foto taget med mit mobilkamera. På min Facebook har jeg smidt 2 små film - også taget med mobilkameraet - af svømmende Vandstære).

Når man kommer ned fra P-pladsen, kan man vælge at gå direkte ind i Dyrehaven via en af de røde Porte. Vi fortsætter som altid hen til Knivfabrikken, for at gå ind gennem porten der. Nedenfor ses hele anlægget. Rådvad Knivfabrik er jo fra  1758, så det er et gammelt industrianlæg der ligger der. På billedet nedfor ses - udover Lillemor i sin røde jakke - fabrikken med søen til venstre. Anlægget blev jo dengang drevet ved hjælp af vandmøller (bl.a. deraf navnet Mølleåen) og der er 2 Møllevandløb der.
Her ses Hovedbygningen af den gamle knivfabrik. I dag er der bronze-støber-værksted i denne bygning.
Når man er kommet gennem porten, så er det første man ser en masse mere eller mindre tilhuggede sten og et "Vejskilt". Inde i gården ligger der Rådvad Stenhuggeri, en smed, Broncestøberiet, et Træskære-værksted + lidt andet. Der er også en Naturskole i sin egen bygning. Det er jo Staten der ejer området og de folk der har lejet sig ind med deres værsteder m.m.. har også opgaver for Staten, når Staten for restaureret gamle bygninger.
Herunder ses Stenhuggerværkstedet samt Lillemor på vej hen mod åen.
Herunder ses åen oppe fra vejen og hvor Vandhjulet i sin var placeret. Det er i dette "løb" man plejer at kunne se Vandstære her om vinteren.
Og i dag var vi "heldige" (det er vi nu næsten altid når vi er derude), for der var hele 3 Vandstære på det lille stykke her. Husk at billederne er taget med mobilkamraet, så deraf den lidt grumsede kvalitet. Herunder ses den ene stå på stenen midt i billedet:
Og herunder en anden på en træstamme ikke langt derfra. Den tredje holdt til lidt længere nede ad vandløbet. Dog bevægede de alle 3 sig rundt op og ned ad åen.


Da vi havde set os mætte, gik vi gennem/mellem de gamle bygninger og ind i Dyrehaven. Man følger Mølleåen på dette stykke og den er nu ca. 10 meter bred.  En lille kilometer inde ligger Mathildebroen. Vi konstaterede, at den er fuldtstændig udskiftet med en ny træ-bro af samme type som den gamle.....bortset fra at gelænderet nu er massive tømmer-stokke og ikke rafter som på den gamle bro. For små 8 år siden stod Lillemor og engang der midt på broen og studerede Isfugl på en gren bare 5-6 meter fra os. Den fiske der fra og ned i åen og så op igen. Vi stod der i ca. 10-15 minutter og så på den på den korte afstand. Herligt. Har siden kun set Isfugl i Mølleåen kortvarigt 2-3 gange.

Der var ingen Isfugl denne gang, så vi gik videre over broen og fortsatte gennem skoven. Herunder kan ses et stykke af Mølleåen, der snor sig gennem skoven her. 

Der er ret flot på denne årstid, selvom de fleste blade er faldet af alle træerne. Det gode ved Dyrehaven er, at de træer der vælter, de får lov at ligge og rådne og det giver liv til en masse insekter. Der er også set Sortspætter ved nogen af de gamle stubbe derude.


På mange af de døde og stadigt stående træer - det er nærmest kun stammerne der er tilbage har jeg bemærket - er der masser af de her flade svampe ligesom de også har masser af spor efter Spætternes hakken.



Når man på den tur vi går, kommer op mod et af skovløberhusene, så vælger vi altid at syd om sletten. Ved krydsning af en anden sti - der går mod alle hjortenes vinterfoderplads - er der en lysning. Her hørte vi først og siden så 3 Ravne flyve lige over os. Herligt. Det er bare en stor fugl med en fantastisk lyd. Rigtig oldnordisk.

Turen vi går er nærmest en stor cirkel og vi kommer ud igen nede ved Rådvad gennem en af de traditionelle store Røde porte. Jeg synes det er flot med disse røde porte med den regerende monarks bo-mærke for oven. Foriøvrigt så vi kun 8-10 Dådyr, heraf et hvidt, i Dyrehaven. Ellers ses mange flere samt også Kronhjorte og Sikahjorte. Sjovt nok har jeg aldrig set Rådyr derude, men jeg ved de findes derude. Rådyrene er jo vilde modsat de 3 andre Hjortearter som om end ikke er tamme, men så ikke helt sky for mennesker.

Ude på den anden side kommer man igen til Knivfabriksområdet. Her er alle de gamle tjenesteboliger beliggende. Der er både nogen grå murstensbygninger, nogen hvidkalkede som herunder og nogen gulkalkede nærmere knivfabrikken.

Som det ses her, foran de hvidkalkede bygninger, så er der i stensætningen brugt gamle møllehjul. Der er rigtig man hele vejen rundt.

Herunder de gule bygninger. Man kan se Lillemor ved den gule gavl. Lige foran hende er der en hvid gavl. Det er her billedet af åen længere oppe i indlægget er taget fra.

Som tidligere nævnt er der i den gamle hovedbygning bl.a. et bronze-støberi. Jeg har kendt nogen kunstnere, nu afdøde Steffen Lüttge, stadigt levende Peter Hesk og Pipin Henderson, der havde deres værksteder der. Der har jeg overværet når der skulle støbes i bronze. Varmt og meget facinerende at overvære. For enden af vejen kan man i øvrigt se Rådvad Kro, der ligger sådan lidt oppe. Men altså - i vinduerne til støberiet, kan man se en del små ting der er støbt der og trykker man næsen tilstrækkeligt flad mod vinduerne kan man se større modeller og støbte figurer derinde.





Så det havde igen været en dejlig tur derude med både Vandstær og Ravn.

Dagens fugl....Ravnen...og en enkelt bog fra bunken :-) (redigeret )

$
0
0
(Indlægget er her til aften redigeret med et par fotos og et par kommentarer fra turen)


I dag, på min daglige tur, var jeg igen nede omkring og i Smør- og Fedtmosen. Hold da op hvor det myldrede med fugle i "min" ende af mosen (indgang fra Tibbevangen af).
Jeg talte 10+ Skovskader, 5 Dompapper, 6 Vindrosler. Skovskaderne var overraskende mange på det lille område der ved den lille mose. Her var også masser af Sjaggere med et par Vindrosler iblandt. Og så de sædvanlige Dompapper, som der i dag sås 5 og hørtes 5 af.
I dag valgte jeg ruten forbi Dådyrfarmen. På denne sti (Valnæsvej er en grusvej/grus-sti) igen mange Sjaggere. Henne ved Svanemosen hvor Valnæsvej ender igen masser af Sjaggere og yderligere 4 Vindrosler. Sjovt nok så jeg en 2-3 Stillids fouragere i et mindre bær-træ. Ved dette åbne sted hørte jeg den så, Ravnen altså. Først tænker man:"Hvad ?? En Ravn ??" og så lyden igen......og der kom den så - ret lavt og flyvende vest - øst skråt over mig. Huha....flot, flot....stor..."små-snakkende"....det store næb...den lidt spidse hale á la Ådselsgrib......flot flot. Det er min første Ravn dernede. Derefter ellers "bare" de sædvanlige fugle og nogen Egern hist og pist. For resten blev jeg "overfløjet" af Vandflyveren fra ruten mellem Aarhus og København; den ser jeg flere gange om ugen og næsten hver dag.


Herunder et af Egerne fra i dag. Denne fyr sad helt stille i den stilling i et par minutter.
Det er sjovt at se, når man går langs en af markerne, de Grågæs der er der. Man ser kun de vagtsomme strakte halse og hoveder. Der kan være ret mange i den høje vegation der er der nu.
Og til sidst....her er et foto af et af de mange skilte, der er rundt omkring og især ved alle stier der fører ind i hele Smør- og Fedtmoseområdet. Hund i snor, ingen knallert kørsel og ingen heste.

Det er da til at forstå. Men fakta er, at - mit gæt - 75 % af hundeejerne skider højt og flot på det og lader deres køtere rende frit omkring (retfærdigvis skal siges, at der er et indhegnet område, kaldet Træ-banken, hvor hunde har lov at gå frit og at en del hundeejere benytter sig af dette område). I denne uge har en Golden Retriever jagtet NaturCentrets høns og bidt en af hønsene ihjel. Ejeren - en dame - kaldte bare sig køter til sig og gik videre. Sidste år var der en billedeserie i lokalavisen, der viste en hund der i mosen jagtede/svømmede efter en ælling - begge i samme billede - og der efter et billede af køteren i vandet med ællingen i gabet og sluttelig den døde ælling vandet. FUCK HUNDE-EJERE. De har ikke en skid styr på deres møg-køtere eller respekt for de opsatte skilte.

Jeg har aldrig set en knallert dernede. Det skal siges.

Med hensyn til heste - der er et par rideskoler dernede - så er der visse steder tilladt at ride og visse steder er der særlige ridestier. HVAD der dog undrer mig er følgende:

Når en hundeejer lufter sin hund, så har de poser (oftest/meget ofte) med, som de samler hunde-høm-hømmerne op i.

Hvorfor skal en heste-ejer/rytter ikke have en tilsvarende pose/sort sæk med ? De krikker skider jo også på de fælles stier - hvadenten de er grusede eller asfalterede - der er dernede. Kan virkelig ikke se forskellen. Sådan er der så meget.


Og nu skal jeg i gang med en bog fra bunken af. Den er vel meget apropos ovenstående, nemlig Lars Jonsson's ny-udkomne


Lars Jonsson er en fantastisk fugletegner og ornitolog. Jeg har 3 bøger af ham i forvejen, nemlig "Fugle i Europa" som er en decideret fugleindentifikationshåndbog og lidt for os nørder, "Fugle og lys" samt "Mellem himmel og jord" (god titel i øvrigt ;-) ) . De 2 sidstnævnte er mere sådan kunstbøger med tekst fra oplevelser i naturen med fuglene og hans arbejde med at tegne/male dem. Alle er lige fantastiske.

Men altså, "Vinterfugle" er lige udkommet her i September 2016 og omhandler 60 almindelige svenske vinterfugle. Meget tekst til hver enkel fugl. Hele 335 sider. Jeg glæder mig til at komme i gang med den.



....and now to something completely different, som de altid sagde i de gode gamle "Monty Python Flying Circus" show i TV......i aften tager jeg hul på efterårets sidste foredragsrække på Folkeuniversitetet, nemlig "Waffen-SS - Europas nazistiske soldater" med følgende foredragsholdere: Claus Bundgaard Christensen, Peter Scharff Smith og Niels Bo Poulsen. Af materialet omkring foredragsrækken fremgår det, at den har danskere i tysk tjeneste under 2.verdenskrig som udgangspunkt. De 3 foredragsholdere har både sammen og hver for sig skrevet en del bøger her de seneste par år omhandlende dette emne og det er det der interesserer mig.....hvorfor meldte folk sig dertil ?....hvem var de ? .....hvor kom de fra (sociale baggrund) ?....og hvad skete der sidenhen med dem ?

Billedet herover er taget her til aften og er indledningen vist på "Overhead-projektor", derfor den lidt mørke og slørede kvalitet.


"Mit" lille smørhul.....

$
0
0
(Husk at I kan klikke på billederne for at se dem i større størrelse)


Som I jo nok har bemærket af mine seneste indlæg, så går jeg en del ture i vores lokale Smør- og Fedtmose og I har også set nedenstående kort før. Jeg har jo min indtræden i mosen ude til venstre for kortet, fra den vej der hedder Tibbevangen:
Herunder har jeg smidt et luftfoto fra Google Maps af området jeg går ind fra. Klik på billedet for at se det i større størrelse, idet der er nævnt nogen vejnavne...Tibbevangen, som er den lange lodrette vej i billedets venstre side. Der går en sti ind til højre, sådan skråt op ad, og det er min indgang til denne del af mose-området.
Som det ses, har jeg lavet et par henholdsvis gule og røde streger på billedet. De er omkring et par mindre mosehuller (de 2 er hver især på størrelse med et par håndboldbaner) ved navn Lindholm Sø (!?). De røde streger er for de steder jeg har set Rådyr her indenfor den sidste 14 dages periode. I forgårs så jeg igen 2 Rådyr på stykket langs den lange vandrette gule streg samt et enkelt nede ved den anden røde streg parallelt med den gule lodrette til højre. Altså rød streg = Rådyr og Gul streg er så = Dompapper, Vindrosler, Egern, Skovskader, Sjagger m.m. og faktisk ret mange af hver slags fugl. Dompappen er ved at være min yndlingsfugl. Den er så flot, den røde han og den grå hun og så har de et dejligt sørgmodigt kald. De er meget nemme at genkende både når de sidder og når de flyver. Jeg har i øvrigt en lille håndsnittet han Dompap stående på mit "kontor".

Herlev Kommune lavede for nogen år siden en konkurrence blandt borgerne for at få navngivet alle de små søer og moser der er her i Kommunen. Smør- og Fedtmosen gav sig selv og ligeså Sømosen og Kagsmosen. Ikke alle navnene virker helt logiske, synes jeg, for nogen af søerne/mosehullerne har i "folkemunde" ofte været kaldt et-eller-andet navn, men som nu er ændret. På kommunens hjemmeside ligger et kort med de nye navne og jeg har smidt et udsnit af den nordlige del af kommunen - mit område om jeg så må sige. Man kan, hvis man kigger efter, se Lindholm sø lidt oppe og midtvejs på kortet (Klik på det o.s.v.).
Jeg har altid kendt den her Lindholm sø "Mose-Hans'es" mose. I hvert fald har "indfødte" Herlevvitter (det hedder sådan nogen, der bor her i Herlev) benævnt området som sådan. Jeg plejer at gå hele turen ned til Smør- og Fedtmosen og rundt der, men den seneste tid har jeg brugt en del tid der i Lindholm-området. 

I den her nedenfor viste bog, som blev udgivet i 1978, kan man læse om mosen og dens dyre- og planteliv, historie m.m. og selv om der er ændret noget i de 38 år der er gået siden udgivelsen, så holder den på mange områder. Desværre beskæftiger den sig ikke så meget med "min ende" af mosen, men sjov er den. Mit eksemplar er rimeligt slidt.

Når man har bevæget sig gennem Lindholm området, så når man til en lille grusvej der hedder Valnæsvej. Her ses et "kig" ned af den.
Der er meget fugleliv her og også mange Egern.
Hvad der også er her - udover endnu en rideskole (der er vist 5 i kommunen og den ene kan man se på luftfotoet for oven syd for Mosehullerne) - er en Hjortefarm med Dådyr. Jeg har vist tidligere nævnt den. Herunder et foto fra lågen ind til farmen. På et skilt står der, at man gerne må fodre dyrene med æbler og gulerødder. Jeg havde ellers forståelsen af at de ikke måtte fodres, men det er godt at få sådan noget afklaret. Billedet herunder er taget med det mindste min telelinse kan klare, derfor ret nærbilledeagtigt.
Når man går langs stierne her i dette område er der ret sumpet. Egentlig mener jeg, at der burde være Lille Flagspætte nogen steder, men jeg har aldrig set nogen eller hørt om nogen, der har set den.

Det er altså et ret godt lille område af mosen det her område ved Lindholm og Tibbevangen og Tibberup Å, så det skal helt klart udforskes noget mere.

Og så slutter vi lige af med et herligt billede fra "nettet" af.

Viewing all 311 articles
Browse latest View live